Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tag: diyetisyen

HİSTAMİN İNTOLERANSI VE BESLENME

HİSTAMİN İNTOLERANSI VE BESLENME Histamin; bağırsak bakterileri tarafından sentezlenen veya dışarıdan besinlerle de alınabilen bir organik bileşiktir. Histamin intoleransı, vücuda besinlerle alınan ya da sentezlenen histaminin yeterince yıkılamaması sonucu vücutta birikmesi ile oluşur ve kişiler de alerjik reaksiyonları taklit eden çok sayıda semptoma neden olabilen bir sağlık sorunudur. Histamin 2 enzim tarafından yıkılır. DAO ve…

Read More

ÇÖLYAK HASTALIĞI VE GLUTENSİZ BESLENME

Çölyak hastaları gluten içeren yiyecekler yediğinde yaygın olarak karın ağrısı, şişkinlik, ishal gibi belirtiler yaşarlar. En yaygın genetik bağırsak hastalığıdır ve kronik bir rahatsızlıktır. Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu glutensiz diyettir.   Çölyak hastalığı, gluten içeren yiyeceklerin tüketimiyle ince bağırsaktaki hücrelerin zarar görmesidir. Besin emiliminin bozulduğu ve buna bağlı olarak birçok hastalığın da…

Read More

SU DİYETİ

Su orucu, son yıllarda üzerinde çalışmalar yapılan yeni bir beslenme modelidir. Su diyetinde diğer oruçların aksine tüm gün su içebiliyorsunuz. Su dışında ise her şeyi kısıtlayan bir oruç türüdür. Kilo vermenin hızlı bir yolu olarak son yıllarda daha popüler hale geldi. Bazı çalışmalar, su orucunun zayıflamak dışında aslında sağlığa çeşitli faydaları olabileceğini göstermiştir. Örneğin, bazı…

Read More

EMZİRME DÖNEMİNDE BESLENME ÖNERİLERİ

Emzirme dönemi de gebelik dönemi gibi bir süreçtir. Sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenme hem anne hem bebek sağlığı için çok önemlidir. Sütümün artması yemem gereken besinler neler? Kaliteli süt için neler yemeliyim? Hangi besinler gaz yapar? Diyet yapabilir miyim? Egzersiz sütümün tadını bozar mı? Hadi gelin bu soruları birlikte cevaplayarak daha kaliteli bir emziklik dönemi…

Read More

UYKU VE BESLENME İLİŞKİSİ

UYKU VE BESLENME İLİŞKİSİ Vücudumuzun biyolojik iç saati vardır ve bu doğru çalışmazsa, düzensiz hayat ile dengesini değiştirirsek neler bizi bekliyor inceleyelim. Melatonin ve Kortizol iç saat kurucu hormonlardır. Melatonin gece, kortizol gündüz bölümünü başlatır. Melatoninin sağlıklı olarak çalışması için ilk olarak kan şekeri-insülin işlerinin bitmesi gerekiyor. Bunun için de akşam yemeği 9’dan 3-4 saat…

Read More

YULAF DOST MU DÜŞMAN MI ?

Her besinin pişirme şekli, tüketim miktarı, diğer besinlerle etkileşimi, hastalıkları üzerine olan etkisi farklılık göstermekte olup besinin çiğ veya pişmiş olarak tüketimi dahi çok farklı sonuçlar doğurmaktadır. Bundan dolayı ilk amaç besini doğru şekilde sofraya gelmesini sağlamaktır.   Yulaf bir tahıl türü olup özellikle lif, diyet posasının yüksekliği nedeniyle beslenme ve diyetlerde kullanılan bir…

Read More

RAMAZAN AYI VE BESLENME

  Oruç Tutmanın Vücut Sağlığı Üzerine Etkileri Nelerdir? Ramazan’ın gelmesiyle birlikte hepimizde “Ramazan’da nasıl beslenmeliyim?”, “Ramazanda kilo verir miyim?”, “Sahurda ne yemeliyim?” gibi soru işretleri oluşmaya başladı. Ramazan ile birlikte yeme düzenimiz ve uyku düzenimiz değişti, öğün sayımız ve sıvı tüketimimiz azaldı. Uzun süreli açlık, uyku kalitesinde düşüş ve eksik sıvı tüketimi ile metabolizma hızı yavaşlamaktadır.…

Read More

POLİKİSTİK OVER (PCOS) VE BESLENME ÖNERİLERİ

PCOS, üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen hormonal bozukluktur. Dünyadaki kadınların %10’unu, kilolu kadınların %50’sini etkilemektedir. Fazla kilo, insülin direnci, tip-2 diyabet, sedanter yaşam, kötü beslenme tarzı ve genetik etkilemektedir.   Belirtileri Nelerdir? Düzensiz adet, obezite, insülin direnci, depresyon, erkeksi kıllanma, yumurtalıklarda kistik yapı ve çocuk sahibi olamama belirtilerindendir.   Uzak Durulması Gereken Besinler Rafine…

Read More

Mesaj Gönder
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Whatsapp Destek Hattı
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabilirim?